De unde incepi?

Analiza propriului stil de viata trebuie sa fie primul pas. Ce iti place, cum decurge o zi, ce te face fericit seara cand ajungi acasa. De aici incepi. De la tine, cel care vei locui in spatiul locuintei. Fiecare gest arhitectural va fi o consecinta a analizei pe care ti-ai facut-o anterior achizionarii sau amenajarii spatiului.

Este sau va fi locuinta ta, asa ca de ce sa nu personalizam totul? Evident ca sunt elemente care trebuie sa fie intr-un anumit fel pentru ca lucrurile sa decurga firesc si corect. Dar aici (vom incerca sa) nu vorbim despre centimetri unui blat de lucru, de baia cu sau fara lumina si ventilatie naturala sau despre numeroasele cutii de chibrituri care folosesc legea locuintei ca o sugestie si nu ca o lege ce trebuie respectata.

Fa un pas “in spate” si priveste spre tine.  Analizeaza-ti stilul de viata, obiceiurile, aspiratiile. Locuinta ta va deveni gazda obiceiurilor si a personalitatii tale. In acelasi timp, incearca sa faci un exercitiu de imaginatie si sa iei in considerare viitorul. Vei avea copii? Vei lucra de acasa? Iti place sa gatesti? Obisnuiesti sa ai des musafiri la masa? Acestea sunt intrebari la care trebuie sa-ti raspunzi in momentul in care te gandesti sa amenajezi sau sa achizitionezi o locuinta. Ia o foaie de hartie si un pix. Incepe sa-ti scrii pe hartie obiceiurile zilnice, planurile de viitor si directia in care vrei sa-ti orientezi viata. Fiecare ambitie, idee, obicei vor fi legate si influentate de orice interventie vei face in locuinta ta.

Acest “pas in spate” te va ajuta sa iti creezi o imagine de ansamblu a lucrurilor asa cum sunt si, foarte important, cum vor fi, pentru ca locuinta ta sa devina un partener al stilului tau de viata, si nu un zid de care sa te lovesti de fiecare data cand incerci sa-ti manifesti “firescul”.

“There is nothing more important than a good, safe, secure home.” Rosalynn Carter, US – First Lady from 1977 to 1981.

Acest “good” il urmarim noi in aceasta analiza pentru ca e relativ si este personal. Avem legi si ratiune pentru “safe & secure”, dar ce e good pentru un anumit stil de viata nu se poate aplica pe un spectru larg de personalitati si obiceiuri.

Asadar, analiza propriului stil de viata trebuie sa fie primul pas. Ce iti place, cum decurge o zi, ce te face fericit seara cand ajungi acasa. De aici incepi. De la tine, cel care vei locui in spatiul locuintei. Fiecare gest arhitectural va fi o consecinta a analizei pe care ti-ai facut-o anterior achizionarii sau amenajarii spatiului.