Arhitectura si design-ul interior sunt reduse de cele mai multe ori la “cum arata”. De putine ori insa luam in considerare si “cum o simtim”, cum ne influenteaza comportamentul sau gandurile. Dr Melanie Dodd, Programme director of spatial practices la Central St Martins Art School spune: “Impactul pe care il are arhitectura asupra stării unei persoane este imens. Poate că acestea sunt elementele fundamentale ale arhitecturii: nu cum arată, ci modul în care o simțim, prin modul în care ne permite să acționăm, să ne comportăm, să gândim și să reflectăm” Relatia individ – spatiu “poate fi complexă, subiectivă și poate fi dezvaluita in timp”
Spatiul interior este fizic, este palpabil si este delimitat de elementele tipice ale unei constructii: pereti, plansee, suprafete vitrate. Dar in interior, raportat la om apare ceea ce numim noi sensibilitate spatiala. Este impactul pe care spatiul il are asupra perceptiei umane.
A-ti amenaja locuinta poate insemna a trai viata pe care ai ales sa o traiesti si asta are un impact imens asupra starii tale de spirit. Te intorci de la serviciu si te asezi pe canapeaua aleasa de tine, in camera personalizata dupa ideile tale si deodata simti cum aceasta suprapunere de mici decizii iti influenteaza starea de spirit, te deconecteaza pentru o secunda de la cotidian si este exact ce aveai nevoie in momentul respectiv.